Saturday, 9 February 2013

TENGOK SYIAH DARI JAUH [4]

Sesiapapun kena tengok Syiah dari jauh.
Kalau sudah masuk rumah dia dan menyertai dia, maka jadi orang Syiahlah kita.
Eloklah, tengok dari jauh sahaja. Jangan mudah terpengaruh, terikut-ikut atau ikut ustaz yang memang sudah lama duduk di dapur rumah Syiah.
Ada sesuatu yang perlu dicatat tentang Syiah, iaitu dalam bab keyakinan mereka.
Keyakinan itu agak melucukan dan bolehlah dianggap semacam mitos.
  • Kelompok ini meyakini bahawa planet dan bebintang di langit itu mempunyai pengaruh ke atas kebahagiaan dan kesengsaraan, begitu juga ke mana sudahnya seseoran itu, baik ke syurga atau ke neraka. Agaknya daripada keyakinan inilah orang di luar Syiah menterjemahkan dalam bentuk ramalan bintang berdasarkan tarikh kelahiran. Majalah dan akhbar kita pun sibuk siarkan bintang 12 untuk menyedapkan para pembacanya. Bahkan soal planet dan bintang ini telah menimbulkan banyak bidang kepakaran, termasuk kaedah peramalan dan perimbonan. Tentang keyakinan berkaitan planet dan bintang ini bukanlah rekaan [dalam Ar-Raudhah Minal Kaafi, 8/103].
  • Syahadat mereka perlu disertai persaksian bahawa Ali adalah wali Allah. Hal ini dapat diketahui melalui azan mereka. Syahadat bukanlah rukun mereka kerana rukun "Islam" mereka hanya solat, puasa, zakat, haji dan wilayah. [Furuu'il Kaafi, 3/82].
  • Kemudian ada bab yang melucukan dan tidak masuk akal. Apa dia? Mereka mendakwa bahawa Allah subhanahu wa Taala telah mengutuskan Jibril turun ke bumi untuk membawakan wahyu dari langit kepada Ali, akan tetapi Jibril boleh "keliru" lantas wahyu itu diberikan kepada Muhammad sallallahu alaihi wasallam [Al-Maniyatu wal Amal fii Syarhil Milal Wan Nahl, 30]. Ini lagi kekeliruan yang luar biasa. Sekiranya wahyu diberikan kepada Ali, maka dialah yang mendapat wahyunya. Secara tidak langsung mereka seolah-olah tidak mengakui kenabian Muhammad sallallahu alaihi wasallam. 
Seperti yang pernah disinggung dalam paparan lalu, ketaksuban melampau terhadap Ali menyebabkan Syiah mencipta banyak perkara mitos. Ia seperti main-main, tidak bersungguh dalam "mengaqidahkan" sesuatu yang mereka pegangi. Puak Syiah sebenarnya telah berpecah lebih 30 firqah. Ada yang telah luput dan ada yang masih aktif, dan yang kita kenali hanya Syiah Imamiah atau Syiah Rafidhah.
Bagi membuktikan telah wujud rumah Syiah, maka di dalamnya akan dihiasi dengan gambar-gambar tokoh Syiah, kalau tidak ada gambar salinan, maka mereka sanggup mengupah pelukis potrait untuk melakarkan gambar Imam mereka. Sanjungan kepada Imam begitu tinggi, kerana ia menjadi bentuk "keimanan" dalam Syiah. Imam yang maksum dan mengetahui hal-hal yang pengikutnya tidak ketahui.
Saya tertarik dengan sebuah ceramah tentang Syiah ini apabila ada audien yang bertanyakan apa faktor yang menyebabkan anak muda tertarik kepada Syiah?
Ustaz penceramah menyatakan, faktor utama adalah kejahilan dan kebodohan. Yang bodoh dan yang jahil sahaja sanggup menyertai mereka, kerana bodohlah mereka mengetuk rumah-rumah Syiah, bertandang, berkenalan dan akhirnya menyertai keluarga mereka -- keluarga Syiah.
Faktor yang kedua adalah nafsu. Betapa tidak, dengan menyertai mereka anak-anak muda ini boleh melakukan nikah mut'ah. Nikah cara Syiah yang mudah dan jimat, tidak perlu wang hantaran banyak sehingga nak tiru cara artis kahwin. Nikah mut'ah jadi penyelamat. Rasa nak kahwin, mereka kahwin ikut cara Syiah, dan boleh diberikan tempoh, seminggu, sebulan, setahun atau satu semester kuliah. Di Bandung dengar ceritanya ada kisah wanita mengidap penyakit kelamin gara-gara nikah mut'ah. Sejauh mana kebenarannya tidaklah diketahui. Kaedah ini seperti amalan dalam sektor pelacuran. Tujuannya untuk melampiaskan syahwat. Daripada berdosa zina, mereka fikir lebih baik nikah mut'ah.
Kalau ditanyakan adakah rumah-rumah Syiah itu penghuninya amalkan nikah mut'ah? Maka mereka akan menafikan. Mereka bertaqiyyah. Taqiyyah adalah salah satu aqidah dalam agama mereka. Taqiyyah boleh dijadikan alasan pada apa sahaja perkara. Sehingga dalam bab al-Qur'an mereka boleh berpura-pura baca al-Qur'an sebagaimana orang as-Sunni.
Itu keyakinan mereka. Buat sementara waktu kena baca al-Qur'an yang ada dulu selagi Imam Mahdi tak muncul dari persembunyian. Ini betul-betul cerita dongeng. Boleh pula Imam main sorok-sorok. Atas alasan apa? Kedatangan mereka memang ditunggu-tunggu dan diharapkan sangat. Sebab apabila Mahdi sudah muncul, mereka akan "melihat" al-Qur'an milik mereka yang dikatakan lebih tebal daripada al-Qur'an yang ada. Inipun aqidah main-main. Secara tak langsung, mereka tidak iktiraf al-Qur'an yang kita baca dan hafal setiap hari. Ayat al-Qur'anlah yang kita baca setiap waktu solat lima waktu.
Jadi, dalam bab ini ia sudah melarat-larat. Daripada soal wahyu yang tidak diserahkan kepada Ali, maka sudahnya, mereka tidak mahu menerima seratus peratus wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad sallallahu alaihi wa sallam. Ini cerita apa? Betullah, bagi as-Sunni, orang yang paling bertaqwa itu istimewa kedudukan di sisi-Nya, sebaliknya bagi Syiah, orang yang paling banyak bertaqiyyah itulah orang yang mendapat kedudukan istimewa di sisi Allah.
Jadi, tengoklah Syiah dari jauh. Jangan cuba-cuba hendak mengetuk pintu rumahnya, masuk bertandang, akhirnya nanti tergoda dengan "anak gadisnya" maka anda akan jadi "menentu Syiah" pula. Wallahu a'lam bishowab. []

No comments:

Post a Comment