Monday, 20 August 2012

ODIT DIRI MENCARI KESILAPAN

DI SEBUAH KAMPUNG ada seorang bapa yang merungut dan menyalahkan baka yang lahir kerana salah seorang anak jadi penagih.
Kisah ini tak semestinya di kampung biasa, malah di kawasan setinggan tengah kota macam KL, Georgetown, Ipoh, Seremban, Melaka, JB, Klang dan di mana sahaja pasti berlaku.
Dia semacam menyesali kerana tersalah pilih, hingga akhirnya melahirkan genarasi yang tidak terpimpin. Bapa jenis ini hanya menyalahkan orang lain tanpa pernah mengodit dirinya.
Menurut kisah, selama berpuluh tahun dia diberi hak menjaga harta "anak yatim" tetapi harta itu terabai seolah-olah tidak mengeluarkan satu sen pun. Harta terabai ini termasuklah harta tak alih yang ada yang telah diamanahkan. Bahkan telah diserahkan dari tangan ke tangan yang lain.
Hanya setelah berlaku kes kematian, salah satu ahli keluarga, baharulah teringat akan perkara yang berlaku. Tidak menunaikan amanah.
Maka setelah mendapat gantian baru, di depan gantian inilah dia menunjukkan kehebatannya, memenuhi tuntutan sebenar, mahu mengira harta di bawah jagaannya itu.
Sayangnya, kaedah yang digunakan adalah untuk menunjuk-nunjuk kepada orang baru yang menjadi teman di sampingnya.
Dalam masa yang sama "mengutuk" orang yang telah membesarkan anak-anaknya. Rasa macam sesal memilih baka yang tidak baik sehingga anak tidak jadi manusia atau tidak jadi orang.
Orang yang hartanya dijaga sekian lama, tidak mendapat hasil walaupun RM50 setahun pun! Itulah orang yang tidak amanah.
Tahu-tahu bagi melepaskan tanggung jawab "berat" itu dia menawarkan diri untuk "membeli" tanah warisan itu. Tanah itu hanya dikira harga belinya sahaja, sedangkan harga hasil yang telah dikuasai selama ini tidak dipedulikan.
Di sinilah kita selalu lupa hendak melakukan odit diri sendiri, jika anak tidak jadi orang hendak salahkah si ibu pula, kerana ibu yang melahirkannya. Bagaimana dengan si bapa? Mungkin sikap bapa ini ada kaitan dengan sikap menunjuk-nunjuk hebat kepada orang lain. []

No comments:

Post a Comment